Vides investīciju fonda organizētā projekta FORTESIE sanāksme pulcē dalībniekus no visas Eiropas

04.10.2024

2024. gada 26. un 27. septembrī Rīgā notika projekta FORTESIE plenārsēde. Sanāksmi organizēja Vides investīciju fonds, un tajā piedalījās aptuveni 40 dalībnieki no vairāk nekā 10 valstīm.

Plenārsēdes galvenais mērķis bija apspriest projekta aktivitāšu ieviešanas statusu un izaicinājumus, kā arī pārrunāt nākotnes plānus. Sanāksmei augstu pievienoto vērtību radīja iespēja iepazīties ar dažādu valstu pieredzi projekta aktivitāšu īstenošanā. Plenārsēdes otrā diena bija veltīta semināriem - darbnīcām, kuros projekta dalībnieki no valstīm, kas ir īstenojušas pilotprojektus, diskutēja, kādiem priekšnosacījumiem ir jābūt katrā no valstīm, lai  projekta aktivitātes būtu iespējams īstenot nākotnē arī ārpus projekta. Pilotprojektos projekta dalībvalstis izmēģina dažādus energoefektivitātes risinājumus.

“Šajā projektā mēs rīkojamies atbilstoši Eiropas Savienības klimata pārmaiņu politikai. FORTESIE ir daudznozaru projekts, kas atbalsta Renovācijas viļņa paātrināšanu Eiropā. Projektā daudzās valstīs tiek īstenoti dažādi pilotprojekti, kas ietver plašu inovatīvu digitālo rīku izmantošanu, kas atbalsta un ievieš dažādus energoefektivitātes risinājumus, tādejādi pastiprinot renovācijas procesa nozīmi un ieguldījumu Eiropas iedzīvotāju kopējā dzīves līmeņa uzlabošanā,” projekta nozīmi uzsver projekta koordinatore Anastasija Garbi.

FORTESIE projekta mērķis ir pielietojot uz viedu veiktspēju balstītas garantijas līgumus un finansēšanas mehānismus, izstrādāt, demonstrēt, izvērtēt un definēt plaši atkārtojamus atjaunošanas projektus būvniecības nozarē, tādejādi sekmējot  ilgtspējīgu, iekļaujošu un efektīvu enerģijas patēriņu un Eiropas Komisijas izstrādātā Renovācijas viļņa īstenošanu.

“FORTESIE projekts sniedz mums lielisku iespēju izpētīt gaisa kvalitātes nozīmi izglītības iestādēs Latvijā un izzināt, kā energoefektivitātes uzlabošanas projekti tiek finansēti citviet Eiropā,” saka Vides investīciju fonda izpilddirektore Evija Liepaskalne.

Viens no svarīgiem Vides investīciju fonda darbības virzieniem ir klimata finanšu instrumentu ieviešana un uzraudzība, kas atbalsta publisko un privāto organizāciju CO2 emisiju samazināšanu un ietekmi uz vidi, kā arī energoefektivitātes pasākumu īstenošanu. Pēdējo 10 gadu laikā Vides investīciju fonds ir piešķīris finansējumu dažādiem klimata pārmaiņu mazināšanas projektiem vairāk nekā 345 miljonu eiro apmērā.